Nadčasové nákupní centrum Central Jablonec projektováno v systému BIM

Přímo v srdci města Jablonce – města s tradicí sklenářského řemesla a bižuterie, obchodu a bohaté historie – vzniká nové netradiční obchodní centrum Central Jablonec. Projekt stavební části je zpracován v systému BIM v 3D software Autodesk Revit.

Central Jablonec je strategicky umístěn přímo do centra města, poskytuje jak snadný přístup veřejnou dopravou a autem, tak pěšky z historické části Jablonce. Projekt obchodně-společenského centra Central Jablonec se nachází přímo na začátku pěší zóny, mezi ulicemi Generála Mrázka a ulicí Máchovou. Na přilehlou pěší zónu navazuje průchod obchodním centrem v místě stávající ulice Jugoslávská, který tak opticky budovu rozdělí na dvě části. Projekt má ambici přinést tradičnímu městu oživení v podobě nových možností v nakupování a kvalitních službách a vytvoří novou destinaci zábavy a společenského vyžití. Obchodní centrum Central Jablonec je dalším komerčním projektem developerské skupiny Crestyl, působící na českém realitním trhu od roku 1996. Prvotní návrhy centra Central Jablonec připravila architektonická kancelář KRR architektura. Na prvotní koncepci následně navázala kancelář Chapman Taylor, jejichž vizualizace jsou použity v článku.

Obchodně společenské centrum Central Jablonec s prodejní plochou více než 13 tis. m2 vzniká v srdci centra Jablonec nad Nisou. Plánovaná struktura nájemců je rozmanitá, zaměřená na aktuální potřeby zákazníků a naplnění všech požadavků na kvalitní služby a nakupování. V projektu budou zastoupeny nejen mezinárodní renomované značky, které dosud ve městě nefigurovaly, ale i domácí obchodníci. Zákazníci mezi téměř 70 obchodními jednotkami naleznou širokou škálu služeb a zboží, jako jsou například banka, lékárna či květinářství, samozřejmostí je i supermarket.  K zaslouženému odpočinku u kávy nebo posezení s přáteli poslouží kavárny a jednotky rychlého občerstvení, které nabídnou výhled do přilehlého parku. Pro zákazníky bude k dispozici také dvoupatrové parkoviště s kapacitou téměř 200 míst.

Objekt je třípodlažní s malým suterénem a několika malými střešními nástavbami. Jedná se o monolitický železobetonový skelet se ztužujícími jádry a stěnami a výplňovými vyzdívkami. Opláštění je tvořeno prosklenými fasádami systému sloupek-paždík, provětrávanou konstrukcí a dále kontaktním zateplovacím systémem.

Společné vnitřní prostory (zejména pasáže) jsou opatřeny keramickou dlažbou a členitým sádrokartonovým podhledem, ve kterém jsou průhledy z přízemí až do střešních světlíků. Hlavním prvkem v pasážích jsou výkladce do nájemních jednotek. Pasáže budou dále vybaveny mobiliářem pro zpříjemnění prostoru, např. lavice, informační tabule, odpadkové koše. Projekt je ve fázi zpracování změn požadovaných investorem na základě požadavků jednotlivých nájemců a probíhá autorský dozor. Právě jsme dokončili projektovou dokumentaci pro povolení změny stavby před jejím dokončením.

Ing. Jakub Kapsa

Přihlašte se k odběru e-Zpravodaje e-mailem

Poučení o ochraně osobních údajů naleznete na tomto linku.

Sledujte nás na LinkedIn

Linkedin



Praha

Osadní 774/35
170 00 Praha 7
T: +420 541 420 911
E:

Brno

Sochorova 3262/23
616 00 Brno
T: +420 541 420 911
E:

Patříme do skupiny
Společně a poctivě
Top