BIM – kniha místností

Jak jsme již dříve uváděli, projekty v BIM mají své nesporné výhody. Dnes se zaměříme na jednu z nejzákladnějších vlastností, tj. propojení modelů s 2D výkresy.

Na zakázce Justičního areálu v Ústí nad Labem jsme dle smlouvy zpracovávali také část dokumentace formou knihy místností. Kniha místností obsahuje vždy samostatný výkres pro každou místnost objektu s příslušnými charakteristikami místnosti, postihující její funkci, účel, způsob užívání, požadavky na stavební provedení, požadavky na vnitřní prostředí atd.

Jedná-li se o objemnou a složitou zakázku jako je Justiční areál (přes 1500 místností x cca 40 informací pro každou z nich) jde o nezanedbatelnou výhodu. Potřebná data o místnostech jsme od projektantů profesních částí sbírali formou Excelu, který byl vystaven na interním firemním cloudu. Následně byla data propsána do místností v modelu.

Díky kompletnímu projektu v BIM, bylo možné samotnou tvorbu výkresů zautomatizovat. Jelikož výkresová dokumentace vychází přímo z modelů, pak také případné změny v kterémkoliv modelu, se automaticky aktualizují v knize místností, což eliminuje případné chyby. Perlička na závěr – množství výkresů je takové, že pouhé exporty výkresů do formátů DWG + PDF trvaly kontinuálně 30 hodin a vytisknutá kniha místností dosahuje výšky papíru 15 cm.

Michal Kejík

Přihlašte se k odběru e-Zpravodaje e-mailem

Poučení o ochraně osobních údajů naleznete na tomto linku.

Sledujte nás na LinkedIn

Linkedin



Praha

Osadní 774/35
170 00 Praha 7
T: +420 541 420 911
E:

Brno

Sochorova 3262/23
616 00 Brno
T: +420 541 420 911
E:

Patříme do skupiny
Společně a poctivě
Top