Výhody spolupráce na tvorbě BIM modelu

Building Information Modeling, zkráceně BIM, je program poskytující práci s digitálními modely budoucí stavby, včetně obsažených důležitých informací o stavebních prvcích.

Velkou výhodou je možnost efektivnější vzájemné spolupráce na projektu. Dřívější 2D dokumentace, zpracovaná formou DWG výkresů, bývala rozdělena do mnoha samostatných souborů, které spolu nebyly nijak provázané a nebyla zde ani možnost práce více osob na jednom souboru, např. na konkrétním půdorysu. Prakticky na sebe projektanti museli čekat, až jeden práci dokončí, soubor uzavře a uvolní ho tak dalšímu. V případě revizí dokumentace se tvořili další verze souborů a přehlednost se tím ještě více vytrácela.

Tyto problémy odstraňuje dokumentace generovaná přímo z BIM modelu, kde je umožněno sdílení práce více uživatelům. Všechny BIM modely (architektonické, statické a modely TZB) jsou umístěny na jednom společném úložišti (jeden aktuální zdroj pravdy) a přistupovat k nim lze odkudkoliv. Všichni tak vždy pracují s aktuálními daty. Z toho plynou výhody také pro investora, jako je možnost nahlížet na aktuální stav projektu, možnost vybrat si ty nejlepší spolupracovníky kdekoliv na světě a tyto projekty nezastaví ani nečekané události, jakou je např. aktuální pandemie. Spolupracovníci se nepotkávají v kanceláři, ale nadále se potkávají ve svých modelech a termíny projektů mohou být dodrženy. Kvůli momentální situaci Autodesk nabídl bezplatně své cloudové prostředí pro spolupráci BIM360, které udržuje také veškerou historii a komunikaci nad projektem.

Michal Kejík

Přihlašte se k odběru e-Zpravodaje e-mailem

Poučení o ochraně osobních údajů naleznete na tomto linku.

Sledujte nás na LinkedIn

Linkedin



Praha

Osadní 774/35
170 00 Praha 7
T: +420 541 420 911
E:

Brno

Sochorova 3262/23
616 00 Brno
T: +420 541 420 911
E:

Patříme do skupiny
Společně a poctivě
Top