NOVÁ ZÁSTAVBA AREÁLU „ELPLAST“, BRNO

ARCHITEKT: Jan Dungel, Kateřina Mališová

Nový blok, uprostřed zatím nesourodého území, dává výhledovou možnost na tuto klasickou urbanistickou strukturu navázat budoucí výstavbou v okolí. Funkčně je území rozděleno na dva celky – k ulici Poříčí přiléhá objekt s obchodním parterem přes dvě nadzemní podlaží. Druhým celkem je komplex bytových domů, který je oddělen od administrativy a obchodů komunikací. Ve vnitrobloku bytových domů se nachází parková zeleň, která má polosoukromý charakter.

Výšky objektů byly citlivě navrhovány s přihlédnutím k únosnosti daného území, nezasahují do dálkových pohledů, nezastiňují stávající dominanty města. Vyšší domy jsou navrženy na západní straně pozemku, kvůli lepšímu výhledu na hrad Špilberk bude z horních pater možné přehlédnout domy na „východní frontě.“

Předpokládáme rozehranou architekturu v klasických materiálech, – cihla, hladká probarvená omítka, sklo, domy nevytváří jednolitou hmotu v plochách, ale fasády jsou členěné jak vertikálně, tak horizontálně. Pro celý vnitroblok je také důležité umístění garážových stání částečně na terénu, v jižní části mezi bytovými domy, parkové úpravy a lávka ze zvýšeného prostranství, která spojuje bytové domy s obchodním parterem “pod administrativou“.

Miroslav Bílek

 Miroslav Bílek

Přihlašte se k odběru e-Zpravodaje e-mailem

Poučení o ochraně osobních údajů naleznete na tomto linku.

Sledujte nás na LinkedIn

Linkedin



Praha

Osadní 774/35
170 00 Praha 7
T: +420 541 420 911
E:

Brno

Sochorova 3262/23
616 00 Brno
T: +420 541 420 911
E:

Patříme do skupiny
Společně a poctivě
Top