Smuteční síň Nové Město na Moravě

Představujeme jeden ze soutěžních návrhů smuteční síně v Novém Městě na Moravě, jehož autorkou je naše kolegyně architektka Klára Musilová. Sice se návrh smuteční síně neprobojoval na pomyslné stupně vítězů, přesto bychom se o něj s vámi rádi podělili.

Celá koncepce návrhu je specificky umístěna mezi plochou stávajícího hřbitova, návrhovou plochou nového hřbitova a vodní plochou rybníka. Výjimečným prvkem je výškové členění, kde mezi plochou hřbitovů a vodní plochou je výrazný výškový rozdíl přibližně 7 m.

Síň je vetknuta do zálivu, jako vyplouvající loď, která si drží svoji decentnost a nenápadnost. Prostor je určený primárně k jedné jediné funkci, funkci posledního rozloučení.

Prostor je otevřený k vodní hladině přes sekci transparentního oplocení. Otevřený je nejenom pohledově, ale i pomocí vstupních bran pro pěší, které navazují na stezku kolem rybníka. Prostor z centrálního dvorce pokračuje k budově monumentálním schodištěm a přivádí pozůstalé ke vstupnímu portiku a hlavnímu vstupu. Návrh byl v rámci modrozelené infrastruktury doplněn stromořadími, významnými solitérními stromy, zelenými plochami, dešťovými zahradami, distanční dlažbou parkovišť a zelenou střechou.

V materiálech a barevném řešení je objekt pojat ve střídmých barvách. Fasáda piano nobile se barevně pojí s barvou kostelíka starého hřbitova v barvě starorůžové. Foyer je pokryt černým terazzem, které přináší pocit pevné půdy pod nohama.

Vnímání smrti je součástí koloběhu života, koloběhu přírody.

Autor: Ing. arch. Klára Musilová

 

Přihlašte se k odběru e-Zpravodaje e-mailem

Poučení o ochraně osobních údajů naleznete na tomto linku.

Sledujte nás na LinkedIn

Linkedin



Praha

Osadní 774/35
170 00 Praha 7
T: +420 541 420 911
E:

Brno

Sochorova 3262/23
616 00 Brno
T: +420 541 420 911
E:

Patříme do skupiny
Společně a poctivě
Top