Nová budova FEI VŠB Ostrava

Nová budova fakulty elektrotechniky a informatiky byla postavena v areálu Vysoké školy báňské v Ostravě – Porubě. Je dalším stavebním počinem školy po výstavbě objektu nové auly v jižní části areálu u ulice Dr. Slabihoudka.

Studenti a pedagogové získali atraktivní objekt, který navenek zřetelně vyjadřuje svoji ambici být moderní školou zabývající se progresivními technologiemi.

Hmota budovy je členěna do dílčích částí podle účelu využití. Severní čtyřpodlažní část, tvarovaná do tvaru „U“ má klidnou, jednoduchou fasádu ze zavěšených skleněných desek modrozelené barvy a pravidelným rastrem okenních otvorů, které oživují venkovní žaluzie. V této části budovy jsou umístěny místnosti kateder fakulty a studijních oddělení, zejména pracovny vyučujících, jednací místnosti a potřebné sociální zázemí. Poslední páté podlaží, ve kterém je umístěn děkanát, je od hlavní fasády uskočené. Má krásné výhledy na Ostravu a Beskydy a výstup na navazující střechu se zelení. Křídla kateder jsou ve všech podlažích propojena zasklenou galerií s únikovými schodišti. Je tak vytvořeno uzavřené atrium přístupné pro pobyt. Na straně do atria je na galerii napnuta síť pro popínavou zeleň.

Druhá hlavní hmota budovy je pětipodlažní, mírně půdorysně prohnutá a jsou v ní umístěny lehké a těžké laboratoře a ostatní učebny. Práce na monitorech v učebnách nevyžaduje mnoho denního světla a slunce. To se na fasádě projevuje užšími, nepravidelně uspořádanými okenními otvory. Plné části fasády jsou obloženy tmavě šedými cementovláknitými deskami.

Spolu s objektem bylo budováno množství nových komunikačních a parkově upravených ploch. Nejvýraznější pobytovou plochou je mimo atria nástupní prostor s  vodním prvkem, dlážděný žulovými deskami, členěný dlouhým zalomeným schodištěm s prvky pro sezení. Nové parkovací příležitosti nabízí venkovní i kryté parkoviště.

Přihlašte se k odběru e-Zpravodaje e-mailem

Poučení o ochraně osobních údajů naleznete na tomto linku.

Sledujte nás na LinkedIn

Linkedin



Praha

Osadní 774/35
170 00 Praha 7
T: +420 541 420 911
E:

Brno

Sochorova 3262/23
616 00 Brno
T: +420 541 420 911
E:

Patříme do skupiny
Společně a poctivě
Top