NEMOCNICE NOVÉ GENERACE / Bratislava

NEMOCNICE NOVÉ GENERACE – nejmodernější zdravotnické zařízení na Slovensku.

Nemocnice nové generace v Bratislavě je nejmodernější zdravotnické zařízení na Slovensku a možná i ve střední Evropě. Jejím autorem je Holandská architektonická kancelář – DHA – Dutch health acrchitekts, z Rotterdamu. Společnost Arch.Design zpracovávala stupně projektové dokumentace – DUR, DSP, DPS, včetně funkce zodpovědného projektanta.

Nemocnice je zaměřena na poskytování plánované i akutní zdravotní péče. V suterénu se nachází provozy – radioterapie, nukleární medicíny, krevní banky, laboratoře na zpracování krve a centrální lékárny. V prvním nadzemním patře našla své místo moderně navržená příjmová část s urgentní příjmem, včetně pohotovostních ambulancí a vyšetřoven sono, RTG, CT, MRI, a také porodní komplex. Ve druhém a třetím patře jsou umístěny ambulantní části (odborné vyšetřovny a operační sály) a také lůžková oddělení. V pátém patře se nachází technické zázemí nemocnice se strojovnami VZT a chlazení, s rozvodnami silnoproudu a slaboproudu, a také s prostory pro umístění zdrojů medicinálních plynů. Na střeše je heliport pro leteckou vrtulníkovou záchrannou službu. Nemocnice je navržena s velkým důrazem na komfort pro pacienty za použití nejmodernějšího přístrojového vybavení a automatizovaných procesů.

Kam až sahá její vybavení?

Nabídne celkem 400 jednolůžkových pokojů, které jsou umístěny ve 3. a 4. patře, 14 špičkových operačních sálů (jeden z nich vybavený robotickou technologií), osm porodních místností s jednotkou intenzivní péče pro novorozence a 24 odborných vyšetřoven. Její pracoviště plné moderní techniky nabídne mimo jiné 3 x CT, Magnetickou rezonanci, SPECT/CT a PET/CT pro radioterapii a nukleární medicínu, automatickou centrální přípravu nesterilních a sterilních léků včetně přepravy do lůžkových oddělení.

——–

V dubnu 2023 se část našeho projekčního týmu zúčastnila exkurze se zaměřením na prohlídku objektu nemocnice. V daný okamžik byla nemocnice částečně v provozu, takže bohužel nebylo možné vstoupit do všech oddělení. Přesto jsme si mohli udělat obrázek o ambiciózním cíli vybudovat nejmodernější nemocnici nejen na Slovensku, ale i ve střední Evropě.

Při její stavbě byly pečlivě vybírány materiály, při samotné realizaci bylo dbáno na kvalitu provedení prací. Navržená jídelna je schopná zajistit až 1200 jídel za jeden den.

Autor: Václav Morava | Arch.Design

Přihlašte se k odběru e-Zpravodaje e-mailem

Poučení o ochraně osobních údajů naleznete na tomto linku.

Sledujte nás na LinkedIn

Linkedin



Praha

Osadní 774/35
170 00 Praha 7
T: +420 541 420 911
E:

Brno

Sochorova 3262/23
616 00 Brno
T: +420 541 420 911
E:

Patříme do skupiny
Společně a poctivě
Top