Velodrom Brno – Komárov

Na začátku prosince 2018 jsme v Arch.Design dokončili podrobnou studii nového velodromu pro Brno. Architekti Arch.Design poprvé řešili problematiku umístění nového velodromu na jihu Brna již v roce 2008 v rámci prací na Územní studii sportovně rekreační zóny mezi řekou Svratkou a ulicí Hněvkovského v Komárově.

Dnešní otevřený velodrom umístěný vedle areálu BVV při ulici Bauerově se 400 m dlouhou betonovou dráhou již dlouho nesplňuje kriteria požadovaná U.C.I. (mezinárodní cyklistická unie) pro pořádání významných mezinárodních soutěží a nevyhovuje ani podmínkám pro kvalitní trénink vrcholových závodníků. Současně má město Brno zájem využít toto území pro jiný účel. Stavba velodromu je proto zařazena mezi strategické projekty města.

Nový velodrom je umístěn v souladu s citovanou Územní studií při ulici Hněvkovského v Brně – Komárově. Velodrom je navržen ve standardu 1. kategorie dle pravidel U.C.I. s dřevěnou klopenou dráhou o délce 250 m a šířce 8m a zázemím umožňujícím pořádat vrcholné mezinárodní soutěže. Součástí velodromu jsou také prostory pro sálovou cyklistiku, skladování a servisování kol, posilovny, regenerace, zdravotní péči, stravování a relaxaci a hypobarický úsek simulující přípravu ve vysokohorských podmínkách. Multifunkční plocha uvnitř závodní dráhy může být využívána pro všechny druhy míčových sportů a gymnastiku, případně pro kulturní a společenské akce.

V Brně tak může vzniknout kvalitní sportovní komplex na evropské úrovni, který bude sloužit nejenom pro domácí oddíly Favoritu a Dukly Brno, ale také pro přípravu hostujících sportovců na komerční bázi s ekonomicky udržitelným provozem.

Po schválení investice v orgánech města Brna bude pokračovat projektová příprava. Zahájení stavby se předpokládá na podzim 2020, dokončení na jaře 2022.

Architekti:  Jaroslav Dokoupil, David Zaplatil

Hlavní inženýr: Miloš Ryšavý

Přihlašte se k odběru e-Zpravodaje e-mailem

Poučení o ochraně osobních údajů naleznete na tomto linku.

Sledujte nás na LinkedIn

Linkedin



Praha

Osadní 774/35
170 00 Praha 7
T: +420 541 420 911
E:

Brno

Sochorova 3262/23
616 00 Brno
T: +420 541 420 911
E:

Patříme do skupiny
Společně a poctivě
Top